تنظیم هورمون کورتیزول برای اثر بر وزن بدن به روش طبیعی
❇️تنظیم هورمون کورتیزول برای اثر بر وزن بدن به روش طبیعی
🔹کورتیزول، گلوکوکورتیکوییدی است که از بخش قشری فوق کلیوی ترشح می شود و نقش چشمگیری در تنظیم هموستاز ایفا می نماید و به عنوان هورمون استرس شناخته می شود. کورتیزول همانند دیگر هورمون ها برای بدن ضروری است. بالا بودن سطوح کورتیزول بطور مزمن (در دراز مدت) سبب پرخوری و چاقی می شود.
⚡️هورمون کورتیزول سوخت و ساز کربوهیدرات ها، چربی ها و پروتیین ها را کنترل می نماید. ترشح هورمون کورتیزول به شکل ضربانی است که دامنه و دفعات آن در اوایل صبح بیشتر است. نزدیک به ۸۰ درصد ترشح این هورمون بین نیمه شب و اوایل صبح می باشد و به تدریج سطوح آن در طول روز کاهش می یابد و در حدود ساعت ۶ بعد از ظهر در پایین ترین سطح می باشد. البته تغذیه و ورزش و فعالیت بدنی و فشار روانی در میزان ترشح این هورمون در طول روز اثرگذار است.
📚مطالعات نشان داده اند که خانم هایی که فشار روانی زیادی (استرس زیادی) دارند، دارای سطوح بالاتری از کورتیزول هستند و اضافه وزن بیشتری درناحیه مرکزی یعنی در اطراف شکم دارند(۳،۴). حتی رژیم غذایی سخت سطوح هورمون کورتیزول را افزایش می دهد. در مطالعه ای گزارش شده است که در مقایسه با خانم هایی که دارای رژیم غذای متعادل بودند، خانم هایی که دارای رژیم غذایی کم کالری بودند، سطوح هورمون کورتیزول آنها بیشتر بود و احساس استرس آنها نیز بیشتر بود.
👈این روش ها به کاهش سطوح کورتیزول کمک می کند:
🔻رژیم غذایی متعادل: به دنبال یک رژیم غذایی متعادل، و خوردن غذاهای سالم و طبیعی و پرهیز از غذاهای فراوری شده و کم نکردن بسیار زیاد کالری دریافتی به کاهش سطوح کورتیزول کمک می کند.
🔻مدیتیشن، مراقبه، تمدد اعصاب: مطالعات متعددی گزارش کرده اند که انجام مراقبه می تواند سطوح کورتیزول را کاهش دهد(۸،۹،۱۰).
🔻موسیقی: چندین مطالعه مشخص کرده اند که گوش دادن به موسیقی دلنشین در هنگام انجام کارهای پزشکی بر روی بیماران مثل کولونوسکوپی و بی حسی نخاعی، سطوح کورتیزول کاهش می دهد.
🔻انجام ورزش مناسب: مطالعات متعددی اثر مثبت انجام تمرین مناسب مثل یوگا را بر کاهش فشار روانی و کاهش سطوح کورتیزول گزارش نموده اند.
🔻خواب کافی: مطالعه ای نشان داده است که سطوح کورتیزول به میزان ۵۰ تا ۸۰ درصد در خلبانانی که در هفته ۱۵ ساعت کمتر می خوابند، بیشتر و بالاتر است. خواب کم و شب بیداری سطوح کورتیزول را افزایش می دهد.